Miód

Dobroczynne właściwości miodu są nam znane od pokoleń. Niewielu z nas jednak jest w stanie wskazać substancję chemiczną, której ten dobroczynny wpływ na nasze zdrowie zawdzięczamy.  Powodem takiego stanu jest bardzo złożony skład chemiczny miodu.  Badania miodu wykazały, że jego skład chemiczny może tworzyć nawet 300 składników, z różnych grup chemicznych. Miody o identycznym składzie ilościowym i jakościowym nie istnieją. Miody nawet w ramach jednej odmiany mogą się znacznie różnić.

Największe znaczenia dla składu miodu ma nie tylko jakość oraz pochodzenie nektaru oraz spadzi, ale także panujące na danym obszarze warunki klimatyczne, jakość oraz wilgotność gleby, zabiegi wykonywane przez rolników w trakcie uprawy roślin, a także sam sposób otrzymywania gotowego miodu z plastrów. Proces produkcji miodu, jest procesem skomplikowanym, w którym nawet niewielka ingerencja człowieka ma znaczenie. Dlatego też ważne jest poznanie miejsca oraz wytwórcy miodu, działań zmierzających do pozyskania miodu oraz sam proces przechowywania oraz sprzedaży miodu. Tylko wówczas mamy pewność, że w każdym zakupionym słoiczku jest samo zdrowie.

X