Miód i produkty pszczele (propolis, pyłek kwiatowy) wykazują właściwości pozwalające na usuwanie z organizmu metali szkodliwych dla zdrowia. Badania jednoznacznie wskazują na związki flawonoidowe występujące w produktach pszczelarskich oraz miodzie, jako związki mające zdolność do tworzenia połączeń z metalami rozpuszczalnych w wodzie i usuwające je z organizmu.
Wśród głównych przyczyn narażenia na zatrucie metalami ciężkimi należy wymienić: intensywny rozwój przemysłu ( kopalnie, fabryki, zakłady produkcyjne), ścieki, które trafiają do wód gruntowych, spaliny. To jednak nie jedyne źródła metali ciężkich w naszym otoczeniu. Rtęć w plombach dentystycznych sprzed kilkunastu lat, papierosy, które są źródłem zatrucia kadmem, nikiel stosowany w akcesoriach oraz biżuterii, miedź stosowana w instalacji centralnego ogrzewania, naczyniach czy akcesoriach łazienkowych. Zagrożenie w postaci ekspozycji naszego organizmu na kontakt z metalami ciężkimi znajdziemy praktycznie w każdej dziedzinie naszego życia czy produktach codziennego użytku.
Największym zagrożeniem dla zdrowia jest jednak nagromadzenie się metali ciężkich w organizmie, bowiem z niewielkimi ilościami metali ciężkich nasz organizm radzi sobie dosyć skutecznie. Zatrucie metalami ciężkimi, wywołane nadmiernym nagromadzeniem się metali ciężkich w organizmie, powoduje wiele chorób m.in. nowotwory, choroby układu krążenia, układu nerwowego, oraz układu pokarmowego, niepłodność oraz obniżenie sprawności intelektualnej. Dlatego ważne jest eliminowanie wpływu szkodliwych substancji na organizm człowieka, w czym pomagają produkty pszczele. Zawarte w nich flawonoidy tworzą połączenia z metalami zwane chelatami i są usuwane z organizmu. Większość metali ciężkich, na które jesteśmy narażeni może być w ten sposób eliminowanych z organizmu. Wśród nich znajdują się najgroźniejsze takie jak: ołów, ale też rtęć, miedź, cynk, arsen, nikiel, kobalt i uran.