Rodzaje miodu

Rodzajów miodów, ich podstawowych odmian jest kilkanaście. Każdy z miodów, w zależności od głównego składnika, z którego pszczoły pozyskują nektar ma inne właściwości, barwę oraz skład. Wśród głównych odmian dostępnych w sprzedaży wyróżniamy:

  • Miód koniczynowy – w zależności od koloru koniczyny: słomkowy o słodkim smaku lub łososiowy o lekko kwaśnym smaku, działanie uspokajające, w stanach wyczerpania nerwowego i anemii.
  • Miód leśny – charakteryzuje się barwą ciemnożółtą aż do czerwono-brunatnej w zależności od drzewostanu leśnego, z którego jest pozyskiwany. Ma silne działanie bakteriobójcze, pomaga zwalczyć problemy skórne, wspiera kondycję organizmu, a z uwagi na swoje bogactwo smaku z powodzeniem może zastąpić cukier w codziennej diecie.
  • Miód nawłociowy – szczególnie lubiany przez dzieci, o słodko-kwaśnym smaku, po skrystalizowaniu jest jaśniejszy. Ma wysoką skuteczność antybiotyczną. Pomocny w zwalczaniu kataru, grypy, przeziębienia i biegunek. Działa wspierająco przy schorzeniach dróg moczowych, kamicy nerkowej, chorobach nerek i problemach z prostatą.
  • Miód malinowy – o złotym kolorze i kwaśnym smaku, o właściwościach wspierających odporność, przy przeziębieniu, grypie, w schorzeniach górnych dróg oddechowych i miażdżycy.
  • Miód faceliowy – jasnożółty, ma przyjemny, delikatny, lekko kwaśny smak. Po krystalizacji staje się jasnokremowy, prawie biały. Działa wspierająco przy przeziębieniach i nieżycie żołądka.
  • Miód gryczany – stosowany w schorzeniach układu krążenia, po intensywnym wysiłku. Dzięki dużej zawartości rutyny, substancji oczyszczającej naczynia, polecany jest przy miażdżycy, chorobie wieńcowej i nadciśnieniu tętniczym. Przyspiesza gojenie ran i odnowę systemu kostnego. Polecany przy kontuzjach oraz złamaniach.
  • Miód wrzosowy – o brunatno-czerwonym kolorze, krystalizuje do postaci galaretki, ma działanie przeciwzapalne, zapobiega rozwojowi zakażeń organizmu, polecany przy schorzeniach dróg moczowych, nerek, zapaleniu jelit i biegunce. Ma przyjemny wrzosowy zapach.
  • Miód mniszkowy – z kwiatu mniszka lekarskiego, o jasnożółtym kolorze, krystalizuje bardzo szybko. Zalecany przy schorzeniach reumatycznych, w anemii. Posiada wysoką aktywność biotyczną. Polecany w schorzeniach układu trawiennego, żołądka, dwunastnicy, wątroby oraz chorobach jelit.
  • Miód akacjowy – długo pozostaje płynny, zalecany diabetykom, stosowany przy zaburzeniach trawiennych, zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych.
  • Miód lipowy – najbardziej znany, o właściwościach podobnych do antybiotyków, o działaniu przeciwgorączkowym, wykrztuśnym, napotnym, uspokajającym.
  • Miód spadziowy – spotykane najczęściej ze spadzi liściastej oraz iglastej. Są to miody gęstsze od nektarowych i zawierają więcej związków mineralnych, szczególnie potasu, fosforu, chloru, siarki, wapnia, magnezu i żelaza. W zależności od rodzaju spadzi różnią się barwą, smakiem i stopniem krystalizacji. Oba rodzaje posiadają jednak właściwości bakteriobójcze, działają antyseptycznie, przeciwzapalnie i wykrztuśnie. Szczególnie polecany osobom pracującym przy komputerze.
  • Miód rzepakowy – szybko krystalizuje, ma działanie wzmacniające, stosowany przy schorzeniach wątroby, trzustki, nerek oraz serca.
  • Miód wielokwiatowy – jeden z najczęściej wybieranych rodzajów miodu. Z uwagi na swoje bogactwo składników wspomaga pracę serca. Osobom uczulonym na pyłki pozwala uodpornić się na alergie, dzieciom ułatwia powrót do zdrowia w przeziębieniach oraz grypie, schorzeniach dolnych dróg oddechowych, a także wspiera odporność.
X